Het ligt, aldus dr. A. J. Plaisier, "niet op de weg van de kerk om te bidden voor de bekering van Joden."
Volgens de scriba van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) staat dit "te veel in het kader van jodenzending. Laten we hier ook de geschiedenis niet vergeten, met alles wat er gebeurd is - alles wat de Joden ook door de kerk is aangedaan. In dat opzicht: er is geen principiële blokkade, wel een historische blokkade."
Dr. Plaisier zei dit gistermorgen tijdens een persontmoeting in Utrecht naar aanleiding van een reis die hij van 6 tot 14 juni maakte naar Israël en de "bezette gebieden." Aan het slot van de bijeenkomst vroeg een journalist van dagblad Trouw hoe de scriba aankijkt tegen het feit dat er in zijn kerk nog altijd wordt gebeden voor de bekering van Joden. Hij refereerde hiermee aan de "bidstond voor de bekering van Joden" die op 10 juni plaatshad in de hersteld hervormde gemeente te Waddinxveen en waarin behalve ds. J. G. van Tilburg, predikant van de gemeente, voorging ds. M. van Kooten, verbonden aan de hervormde gemeente binnen de PKN te Scherpenisse.
Dr. Plaisier: "Ik heb in Israël ook een Messiasbelijdende kring van Joden ontmoet. Dat deze Joden missionair zijn, daar hebben wij niets op aan te merken. Maar het ligt niet op de weg van de kerk om voor de bekering van Joden te bidden."
En op die van individuele christenen? "Ik ga niet bepalen wat zij moeten bidden. Maar de kerk moet niet bidden voor de bekering van Joden."
Bron: Ref. Dagblad
Google voor orthodoxe joden
Orthodoxe joden hebben een speciale zoekmachine ontwikkeld die ‘immorele informatie' niet laat zien. De machine heet Koogle.
De naam is een woordspeling tussen de naam van de bekende zoekmachine Google en het woord koosjer, dat inhoudt dat iets strookt met de joodse principes.
De zoekmachine moet rabbijnen ervan overtuigen dat joden die strikt in de leer zijn, toch kunnen surfen. Vooral veel afbeeldingen van vrouwen worden uit de zoekresultaten gefilterd. Ook worden producten die volgens de joodse rabbijnen niet mogen worden gekocht, zoals televisies, niet zichtbaar gemaakt in digitale winkels.
De zoekmachine zorgt er bovendien ervoor dat op sabbat, de joodse rustdag, niets op het net gepost kan worden. "Als je op sabbat online probeert iets aan te schaffen, dan loop je vast", aldus Altman.
Bron: Spits
Ietsisten kunnen nu naar hun eigen kerk
Er moet een kerk komen voor ietsisten, mensen die geen waarde meer hechten aan oude dogma’s, maar die wel geloven dat er ”iets” is. Vindt Joan Elkerbout, die zaterdag in New York werd gewijd als dominee die alle religieuze gezindten kan bedienen.
“Ik ben niet opgeleid in één religie, maar in alle”, zei Elkerbout vrijdag in Trouw. De predikantsdochter wordt met de wijding de eerste interreligieuze dominee van Nederland. In september wil ze een interreligieus kerkgenootschap beginnen waarin ze een relatie wil leggen met de spirit, de natuur, God of ”Iets”.
Godsdienstsocioloog van de Vrije Universiteit Hijme Stoffels beschouwt de nieuwe ‘ietsisme’-kerk vooral als symptoom van een steeds groter wordende oriëntatie op spiritualiteit. „Die krijgt vorm in nieuwe bewegingen, maar ook in bladen of cursussen mindfullness en yogavakanties.”
Volgens Stoffels ontstaan uit verschillende religies steeds meer mengvormen. „Het is symptomatisch voor deze tijd. In een zee van keuzemogelijkheden committeert een ietsist zich nergens meer aan, maar pakt uit meerdere religies het beste. Een snufje boeddhisme bijvoorbeeld en een beetje christendom.”
Stoffels verwacht dat de ‘ietsisme-kerk’ eerder een ontmoetingsplek wordt waar mensen mediteren of waar pastorale hulp wordt verleend. „Het is maar de vraag of ietsisten met regelmaat bij elkaar willen komen, zoals in een kerk.”