De conferentie trok meer dan 9.000 mensen die getuige waren van het 'welvaartsevangelie'. De predikers vertelden één voor één dat ze de zekerheid kunnen krijgen dat God hen rijk wil maken, zelfs fabelachtig rijk.
Materiële rijkdom
De predikers schroomden niet om hun aandacht te vestigen op het luxe leven dat zij leiden. "Privé-vliegtuigen en boten. Een motorfiets die wordt gestuurd door een anonieme fan. Vakanties in Hawaii en touren in Alaska. Design-handtassen en veel smaragden en diamanten." Volgens de predikers van het 'welvaartsevangelie' zijn dit slechts voorbeelden van de rijkdom en voordelen voor degenen die beschikken over voldoende geloof en ook voldoende middelen investeren in de organisaties van de 'welvaartspredikers'.
Het evenement is onderdeel van het werk van Kenneth en Gloria Copeland, door Laurie Goodstein van de NYTimes omschreven als "het huidige patriarch en stamhoofd van het 'welvaartsevangelie'." De krant vatte hun boodschap samen als de belofte dat als een individu voldoende geloof in God heeft, God vrijgevig het honderdvoudige beloont.
'Nieuw type christendom'
Het 'welvaartsevangelie komt meestal verpakt in termen van woord-geloof of geloof-belofte-theologie, ontwikkeld in het begin van de 20e eeuw door predikers als E. W. Kenyon. 'Welvaartstheologie' wordt nu gepredikt door een groot scala van tele-evangelisten, die een verband leggen tussen bekering en Gods belofte van gezondheid en welvaart - wanneer zij aantonen voldoende geloof te hebben -. Een aanzienlijk aantal predikers hebben het orthodoxe christendom achter zich gelaten. Ze presenteren het Evangelie als een boodschap van God die in Zijn kinderen investeert met materiële rijkdom, indien zij beschikken over voldoende geloof en zich deze zegeningen toe-eigenen.
Rijkdom van Christus
Oprechte gelovigen in Christus zitten zowel tussen armen en rijken, maar de vele christenen door de eeuwen heen kunnen niet worden omschreven als materieel rijk. Hun hoop was en is gevestigd op Christus die zonden vergeeft en eeuwig leven geeft door Zijn dood en opstanding. Het 'welvaartsevangelie' is een vals evangelie. Deze boodschap is onbijbels en haar beloften mislukken. God zorgt niet voor Zijn volk door middel van materiële rijkdom of lichamelijke gezondheid. Christenen is de rijkdom van Christus beloofd, het geschenk van het eeuwige leven en de verzekering van eeuwige roem in aanwezigheid van de levende God.
Het grootste probleem met de 'welvaartstheologie' is niet dat het zoveel belooft, maar dat het veel te weinig belooft. Het Evangelie van Jezus Christus biedt verlossing van zonden en is niet een platform voor aardse welvaart.
Bron: CIP.nl / Albert Mohler.com
Morris Cerullo grootste verdiener
Van alle welvaartsevangelisten is Morris Cerullo de 'meest succesvolle'. Hij strijkt een basissalaris van anderhalf miljoen dollar per jaar op. Plus de nodige bijkomende zaken als onkostenvergoedingen, reizen op kosten van de zaak, etc. Cerullo steekt daarmee met kop en schouders uit boven zijn collega’s. Blijkt uit een onderzoek van Guidestar. Guidestar beschikt over de gegevens van 1,8 miljoen goede doelen in de VS.
Het geheim van Cerullo? Hij roept mensen luid en duidelijk op te geven. Rijkelijk. Overvloedig. Want zulk gedrag zegent God en iedereen die geeft zal een veelvoud terug ontvangen. In harde dollars. Heel tekenend voor die houding is de oproep die Cerullo dit jaar aan de vooravond van Pasen deed. Hij riep de kijkers van zijn tv-show op elk 200 dollar over te maken. "En kijk dan maar eens naar wat God voor jou wil doen. Sta nu op, ga naar je telefoon. Bel dit nummer en maak 200 dollar over. God staat klaar om je rijk te zegenen. Maar jij moet de eerste stap zetten." Het regende telefoontjes. De telefooncentrale kon de ‘stormloop’ zelfs eventjes niet aan.
Riant
Cerullo’s familie deelt rijkelijk mee. Cerullo’s echtgenote, die niet veel meer schijnt te doen dan het beeld vullen tijdens tv-uitzendingen, ontvangt een salaris van 198.000 dollar per jaar. Zoon Ben en dochter Becky staan samen voor 400.000 dollar op de loonlijst.
In een recent interview gaf Cerullo deze bedragen toe. Maar, zegt hij, "ik werk 60 tot 80 uur per week en ik ben mijn geld waard. Ik leid vier kabelnetwerken en een televisieproductiebedrijf." Volgens hem heeft de Raad van Bestuur, waarvan hij overigens zelf voorzitter is, onlangs de ‘aanbeveling’ gekregen dat het salaris van Cerullo ‘substantieel’ verhoogd moest worden. "Maar dat heb ik afgewezen", zegt hij. "Ik ben rijk gezegend door God."
Bron: CIP.nl / Manna-Vandaag.nl