Lectori Salutem - Hoop!

Lectori Salutem

Hoop!

Nog slechts anderhalve maand en we hebben de eerste 10 jaar van het millennium erop zitten. Wat is er in het afgelopen decennium veel gebeurd. Vol verwachting keken we destijds uit naar de overgang van de vertrouwde telling 19-zoveel naar 2000-en nog wat. Zou de wereld er anders uit gaan zien in het nieuwe millennium? Een beetje beter welteverstaan?

Nu kijken we terug en moeten inderdaad vaststellen dat de wereld er heel anders uitziet dan tien jaar geleden. En –het moet gezegd– bepaald niet beter!

Nine Eleven

De eerste grote happening ligt ons allemaal nog vers in het geheugen: de aanslag op de Twin Towers in New York op 11 september (´nine eleven´) 2001. Dat heeft de wereld op z´n kop gezet. Een nieuwe oorlog werd geboren: War on Terror. Als gevolg daarvan kwam er een einde aan het bewind van Sadam Hoessein met als nasleep een verscheurd Irak.
Afghanistan werd ingenomen. Aanvankelijk omdat de kwade genius achter de aanslagen, Osama Bin Laden, zich daar zou ophouden. Hoe snel men achter de schuilplaats van Hoessein kwam en de ´misdadiger´ kon oppakken, zo lang duurt het nu al met Osama.
We kunnen tegenwoordig het kleinste vlekje op de maan waarnemen, we ´weten´ te vertellen hoe sterren op miljarden kilometers afstand er uit zien, maar Osama kunnen we niet vinden! Vreemd. Inmiddels zijn er vele twijfels ontstaan over de werkelijke achtergrond van Nine Eleven en de invallen in Irak en Afghanistan. Sommigen strijden er nog altijd voor om de waarheid boven tafel te krijgen.

Heftig

Het internet heeft zich de afgelopen jaren ook enorm ontwikkeld. Dat heeft ook invloed op de nieuwsvoorziening. Talloze websites vertellen ons nieuws dat in de gevestigde media niet (of nauwelijks) wordt gebracht. Dat maakt het ook wel lastig trouwens, want ´wie of wat kun je vertrouwen´?
Ondertussen heeft de War on Terror ook z´n invloed gehad op de (bewegings)vrijheid van de mensen. Overheden manifesteren zich meer en meer als een controleapparaten, die alle gangen van burgers het liefst zo nauwkeurig mogelijk volgen.
Even dacht men dat een messias was opgestaan toen in 2008 een andere Hoessein, Barak Obama, tot eerste zwarte president van Amerika werd gekozen. Vandaag is dat optimisme alweer behoorlijk getemperd, mede door de economische en (vooral) financiële crisis die de Amerikanen en de rest van de wereld treft. Best heftig allemaal. Daarbij grijpt thans het Mexicaanse griepvirus om zich heen en wordt op 1 december a.s. het Verdrag van Lissabon van kracht, de verhulde Grondwet van Europa. Hoe dan ook, je kunt niet zeggen dat het allemaal beter is geworden in het nieuwe millennium.

En aan de horizon verschijnen reeds de contouren van het nieuwe jaar: 2010.
En dan? We zullen het moeten afwachten, maar de recente ontwikkelingen in de wereld beloven niet veel goeds.

Rust

En toch… ondanks alles hoeven we gelukkig niet te wanhopen. Als de Here Jezus een ´rede over de laatste dingen´ houdt, zegt Hij: “Ziet toe, weest niet verontrust; want dat moet geschieden, maar het einde is het nog niet” (Matt. 24:6).
De geschiedenis moet z´n loop hebben, het is niet anders. Dat kan in de praktijk van het bestaan vervelende dingen betekenen. Maar… als gelovigen weten we dat er Iemand is, Die boven alles is verheven en ondertussen ook Zijn plan trekt. En dat geeft rust, te midden van alle onrust.
Wij mogen ons vasthouden aan Gods beloften die geven ons ruimschoots uitzicht op een geweldige toekomst. Niet het kwaad, niet de machthebbers, zelfs niet de dood heeft het laatste woord. Het laatste woord is aan God, in Zijn Zoon Jezus Christus, die gezegd heeft aan het slot van de Bijbel: “Zie, Ik maak alle dingen nieuw!” (Openb. 21:5). O ja, er is wel degelijk hoop!
En daar houden we ons aan vast, want God doet wat Hij belooft, dat is nog nooit anders geweest! En… volgend jaar hebben wij ook nog iets te vieren, maar daar komen we dan DV in het nieuwe jaar wel op terug.

Een hartelijke groet en heilbede, mede namens alle medewerkers!

Meer artikelen in de serie "Lectori Salutem":

Toon alle artikelen in deze serie (119).

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

Het Wonder van het Zaad

Vanuit zijn ervaring als moestuinier legt de auteur prachtige verbanden met Bijbelse waarheden. Zaad is een beeld van het gepredikte Woord van God; denk aan de gelijkenis van de zaaier. Zo wonderbaar als de werking van het zaad is dat in de grond gestopt wordt en met een onbegrijpelijke kracht vrucht voortbrengt, zo is het ook met de wedergeboorte "uit onvergankelijk zaad, door het levende en eeuwig blijvende Woord van God" (1 Pet. 1:23b).

Met Johannes 12:24 - "Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Als de tarwekorrel niet in de aarde valt en sterft, blijft hij alleen, maar als hij sterft, draagt hij veel vrucht" - verwees de Heere Jezus naar Zichzelf. Hij is hét Zaad dat nieuw en onvergankelijk leven tot stand heeft gebracht.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Het Wonder van het Zaad'

Wat is wijsheid?

Er is in heden en verleden al heel veel over wijsheid nagedacht. In dit boekje richten we ons op de wijsheid die in de Bijbel, Gods Woord, aan de orde komt. Het bezig zijn met - ja, liefhebben van - wijsheid is het hoofdthema van de filosofie. Dit woord (filosofie) komt slechts eenmaal in de Bijbel voor en wel in waarschuwende zin: "Pas op dat niemand u als buit meesleept door de filosofie en inhoudsloze verleiding, volgens de overlevering van de mensen, volgens de grondbeginselen van de wereld, maar niet volgens Christus" (Kol. 2:8). Het is juist beter je te richten op Christus Zelf "in Wie al de schatten van de wijsheid en van de kennis verborgen zijn" (Kol. 2:3).

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Wat is wijsheid?'

Het Getuigenis van de Sterren - 3e druk

Dit is een opmerkelijk boek! Het geeft een schitterende uiteenzetting van Bijbelse waarheden aan de hand van de sterren en de sterrenbeelden. Daar waar door astrologie en horoscopen een sluier is komen te liggen over de werkelijke betekenis van deze hemellichamen, gaat dit boek uit van het heldere feit dat God de Schepper ervan is!

We zijn blij met de verschijning van deze derde druk. De eerste druk verscheen in 1999 als vertaling van de Engelse uitgave The Witness of the Stars, die stamt uit 1893. Dit boek is een standaardwerk dat als basis is gebruikt voor vele later verschenen boeken over de sterren(beelden).
Een mooi boek om erbij te hebben tijdens je vakantie, wanneer je op een heldere avond de sterrenhemel bekijkt! "De hemelen vertellen Gods eer, en het uitspansel verkondigt het werk Zijner handen ..." (Ps. 19:2; N.B.G.-'51-vertaling).

Meer info & bestellen 'Het Getuigenis van de Sterren'