In het Laboratorium van de Katholieke Universiteit Leuven is een apparaat ontwikkeld dat hersensignalen omzet in woorden en zinnen.
Mensen die niet via spraak of bewegingen kunnen communiceren, zullen in de toekomst op die manier in contact kunnen treden met anderen. Voor deze ontdekking krijgt het KUL-team de SWIFT Prijs 2009 ter waarde van 50.000 euro.
Grootte van luciferdoosje
Het EEG-apparaat (elektro-encefalogram) is draagbaar en heeft de grootte van een luciferdoosje. Het is verbonden met een badmuts die de elektroden op de hoofdhuid aanbrengt. Via een USB-stick worden de signalen opgevangen op een pc, waar ze met een speciaal ontwikkeld programma worden gedecodeerd. Het toestelletje kreeg de naam ´mind speller´ mee.
Binnen twee jaar op de markt
Volgens professor Marc Van Hulle is het apparaat al met succes uitgetest op een twaalftal patiënten die door een hersenbloeding getroffen werden. De toekenning van de SWIFT Prijs maakt het mogelijk het experiment binnen de twee jaar om te zetten in een marktrijp product.
Van Hulle en zijn team werken momenteel aan de ontwikkeling van een diadeem die de volledige elektronica bevat.
Menselijke mobiliteit is voor 93 procent voorspelbaar
Locatiegegevens laten zien dat gemiddeld 93 procent van de menselijke bewegingen en locaties te voorspellen zijn. Voor de meeste mensen was de beweging en de locatie 97 procent van de tijd te voorspellen.
De meeste mensen gaan zelden buiten de straal van 9 kilometer. Je hebt dan ook 70 procent kans hen te vinden op de plaats waar ze het meest tijd doorbrengen.
Zelfs bij wie vaak lange afstanden aflegt of honderden kilometers reist, valt een patroon te ontdekken. Gemiddeld kwam iemand regelmatig op 63 plaatsen.
Gsm data
Dat bleek uit analyse van data, verkregen via gsm´s, die minstens één keer per twee uur was vastgelegd. De locatie was tot op twee vierkante kilometer na nauwkeurig. De studie werd gepubliceerd in het tijdschrift Science.
De onderzoekers geloven dat hun bevindingen kunnen bijdragen aan bedrijven om in te schatten hoe ze hun dataload moeten inschatten. Ook stadsplanning en het verspreiden van virussen zouden kunnen voorspeld worden.
Bron: hln.be
pagina 2: ´Farmaceuten cashten door H1N1´
De Mexicaanse griep was helemaal geen pandemie. Maar de grote farmaceutische bedrijven hebben erop aangedrongen bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om het virus toch zo te classificeren. Hiermee hoopten ze miljarden euro´s winst te maken met de verkoop van medicijnen. Dit betoogt Wolfgang Wodarg, hoofd van de Europese gezondheidsraad.
Het Europese hof heet ingestemd met een onderzoek naar de rol van farmaceutische bedrijven tijdens de Mexicaanse griepperiode. De Duitser Wodarg benadrukt dat veel landen hebben moeten sleutelen aan hun begroting voor gezondheidszorg, terwijl het virus helemaal niet zo hardnekkig was als gezegd werd.
Tamiflu
Sommige landen sloegen voor miljoenen aan Tamiflupillen in. "De maker van dit medicijn heeft dus enorme winsten gemaakt de afgelopen periode. De WHO zou zich minder moeten laten beïnvloeden en minder snel het woord pandemie moeten gebruiken", zegt Wodarg tegen Daily Mail.
Voorzorgsmaatregelen
In Groot-Brittannië werd gewaarschuwd voor 65.000 doden. De lokale autoriteiten bereidden zich voor op een grote pandemie. Er kwam een speciale advieslijn en website en burgers konden tegen de regels in medicatie krijgen zonder voorschrift.
Er lag zelfs al een plan klaar om lijkenhuizen in het leven te roepen. Ook zou het leger ingezet kunnen worden als de run op medicijnen tot rellen zou leiden.
Minder schade
Uiteindelijk stierven 251 mensen aan de varkensgriep, in Nederland waren dat er 54. Volgens Wodarg is de enorme hype rond de H1N1-uitbraak het grootste medische schandaal van de eeuw.
Bron: spitsnieuws.nl