Obama knabbelt aan godsdienstvrijheid

Obama knabbelt aan godsdienstvrijheid

NEW YORK – Het lijkt een miniem verschil. Maar Amerikaanse juristen zien wel degelijk het onderscheid. Obama spreekt nauwelijks meer over vrijheid van godsdienst maar vaak over “vrijheid van godsdienstoefening.” Dat doet hij niet zomaar.

De treurenden vanwege het bloedbad op de Amerikaanse legerbasis Fort Hood, november vorig jaar, hadden er nauwelijks erg in dat hun president tijdens de herdenkingtoespraak een beleidswijziging doorvoerde. Obama sprak daar voor het eerst over het recht op vrijheid van godsdienstoefening en niet over vrijheid van godsdienst.

Dat dit een bewuste keus was, bleek tijdens de reis naar Azië die hij enkele dagen later maakte. Tijdens toespraken in Japan en China gebruikte hij consequent de nieuwe term. En minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton volgde haar baas in het nieuwe woordgebruik.

Thomas Farr, docent religie en buitenlands beleid aan de Georgetown University, duidt het gebruik van deze nieuwe terminologie als een beleidswijziging. Hij gelooft niets van de bewering van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat het slechts gaat om synoniemen. “Deze terminologie biedt de regering de ruimte om minder scherp het debat te voeren met landen waar de godsdienstvrijheid onder druk staat. Je vraagt voor religieuze minderheden niet langer alle vrijheid, maar een beetje vrijheid.”

Nina Shea van het Center for Religious Freedom deelt dat. “Vrijheid van godsdienstoefening beperkt de vrijheid van godsdienst behoorlijk. Je mag wel een eredienst houden, maar je hebt niet zonder meer het recht om kinderen een godsdienstige opvoeding te geven of je eigen kerkelijke benoemingen te doen.”

Shea wijst erop dat deze omslag bovendien sterk aansluit bij het denken binnen intellectuele kringen in de VS. “Steeds sterker klinkt daar het geluid dat ieder wel het recht heeft op zijn eigen godsdienst, maar dat die overtuiging vooral privé gehouden moet worden. Alle discussies over de scheiding van kerk en staat hebben die gedachte als achtergrond.”

Farr beaamt die uitspraak. Volgens hem zal de beleidswijziging voorlopig alleen consequenties hebben voor de buitenlandse politiek. “Maar als de president zelf buiten de deur gaat knabbelen aan de democratische vrijheden, zal dat op den duur ook in ons eigen land gevolgen hebben.”

Bron: www.refdag.nl

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

Het Wonder van het Zaad

Vanuit zijn ervaring als moestuinier legt de auteur prachtige verbanden met Bijbelse waarheden. Zaad is een beeld van het gepredikte Woord van God; denk aan de gelijkenis van de zaaier. Zo wonderbaar als de werking van het zaad is dat in de grond gestopt wordt en met een onbegrijpelijke kracht vrucht voortbrengt, zo is het ook met de wedergeboorte "uit onvergankelijk zaad, door het levende en eeuwig blijvende Woord van God" (1 Pet. 1:23b).

Met Johannes 12:24 - "Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Als de tarwekorrel niet in de aarde valt en sterft, blijft hij alleen, maar als hij sterft, draagt hij veel vrucht" - verwees de Heere Jezus naar Zichzelf. Hij is hét Zaad dat nieuw en onvergankelijk leven tot stand heeft gebracht.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Het Wonder van het Zaad'

Wat is wijsheid?

Er is in heden en verleden al heel veel over wijsheid nagedacht. In dit boekje richten we ons op de wijsheid die in de Bijbel, Gods Woord, aan de orde komt. Het bezig zijn met - ja, liefhebben van - wijsheid is het hoofdthema van de filosofie. Dit woord (filosofie) komt slechts eenmaal in de Bijbel voor en wel in waarschuwende zin: "Pas op dat niemand u als buit meesleept door de filosofie en inhoudsloze verleiding, volgens de overlevering van de mensen, volgens de grondbeginselen van de wereld, maar niet volgens Christus" (Kol. 2:8). Het is juist beter je te richten op Christus Zelf "in Wie al de schatten van de wijsheid en van de kennis verborgen zijn" (Kol. 2:3).

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Wat is wijsheid?'

Het Getuigenis van de Sterren - 3e druk

Dit is een opmerkelijk boek! Het geeft een schitterende uiteenzetting van Bijbelse waarheden aan de hand van de sterren en de sterrenbeelden. Daar waar door astrologie en horoscopen een sluier is komen te liggen over de werkelijke betekenis van deze hemellichamen, gaat dit boek uit van het heldere feit dat God de Schepper ervan is!

We zijn blij met de verschijning van deze derde druk. De eerste druk verscheen in 1999 als vertaling van de Engelse uitgave The Witness of the Stars, die stamt uit 1893. Dit boek is een standaardwerk dat als basis is gebruikt voor vele later verschenen boeken over de sterren(beelden).
Een mooi boek om erbij te hebben tijdens je vakantie, wanneer je op een heldere avond de sterrenhemel bekijkt! "De hemelen vertellen Gods eer, en het uitspansel verkondigt het werk Zijner handen ..." (Ps. 19:2; N.B.G.-'51-vertaling).

Meer info & bestellen 'Het Getuigenis van de Sterren'