Drieënhalf miljoen euro van Koeweit en driehonderdduizend euro van de OPEC. Meer heeft de islamitische wereld niet over voor het door rampzalige overstromingen getroffen islamitische Pakistan.
Vooruit: Azerbeidzjan, Egypte, Turkije en Iran hebben enkele honderden tonnen voedsel, dekens en medische hulp beloofd, maar de islamitische bijdrage aan de noodhulp voor Pakistan is armzalig. En dat terwijl het ramadan is, dé perfecte tijd voor zaqat, gulle giften aan de noodruftigen in ruil voor een goede score bij Allah.
Waar blijven de oliedollars uit Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Libië? Of de medische teams uit Egypte en Indonesië? En de Iraanse president Ahmadinejad, nooit te beroerd om de islamitische wereld op te roepen tot actie als het gaat om door ‘westers kwaad’ getroffen moslimbroeders? Waarom is hij zo stil op het moment dat hij daadwerkelijke loyaliteit en steun aan zijn geloofsgenoten kan bewijzen? Waarom stuurt hij geen batterij Repuplikeinse Gardisten naar Pakistan, opdat die daar kunnen helpen slachtoffers uit de modder te trekken?
Het valt op, de vrijwel volledige afwezigheid van de moslimstaten op de donorlijst van VN-hulporganisatie OCHA. En wie de donorlijsten voor het door een aardbeving getroffen Haiti van afgelopen januari erbij pakt, ziet direct dat ze het toen ook al lieten afweten.
‘Gecondoleerd en veel sterkte’, schreef de Saoedische koning Abdullah vier dagen na de ramp in een telegram aan de Haitiaanse president en daar bleef het bij. Eén week na de aardschok had de internationale gemeenschap Haiti 116.772.897 dollar aan noodhulp toegezegd. Slechts 636.000 euro was afkomstig uit de Arabische wereld, namelijk uit Marokko, dat voor Pakistan tot nu toe nog niets heeft ondernomen.
Twee weken na het begin van de ramp zijn het vooral de westelijke (christelijke) overheden die de bevolking van Pakistan helpen. Op kop de VS, in vele moslim-ogen aartsvijand nummer één. Washington heeft ruim 50 miljoen euro beschikbaar gesteld. Het Amerikaanse leger vliegt met helikopters tonnen voedsel en noodhulp naar het rampgebied.
Nederlandse moslims
Vanuit de Nederlandse moskeeën wordt er vooralsnog weinig hulp geboden. Veel moskeeën zeggen te wachten op een inzamelingsactie van de overkoepelende organisatie Islamitische Stichting Nederland (ISN). Tot op heden is er nog geen bericht afgegeven voor hulp, maar volgens Ali Korkmaz, woordvoerder van ISN, wordt dat komende week in gang gezet. Daarna kunnen de aangesloten moskeeën geld doneren.
Veel moskeeën laten weten tijdens het vrijdaggebed niet specifiek in te gaan op de ramp. De On Dort Masumlar Cami moskee in Den Haag besteedt er wel aandacht aan, zowel in gebed als door middel van een inzamelingsactie. Woordvoerder Ergun Duman: ‘Giro 555 heeft een slechte naam gekregen, omdat veel geld niet goed terechtkomt. Daarom gaat er iemand van ons persoonlijk naar toe.’
Noodhulp en politiek
Oké, de westerse inzet in Pakistan is niet geheel uit humanitaire overwegingen en altruïsme. De hulpverlening aan de Pakistanen is onderdeel van de strijd om de hearts and minds in de regio, tussen westerse overheden en de vele aan militant islamitische groeperingen gelieerde organisaties. Aan Al-Qaida verwante groeperingen als Jamaat-e-Islami hebben uitgebreide netwerken tot hun beschikking om niet alleen noodhulp, maar ook hun politieke agenda te verspreiden, tot grote zorgen van de Europese en Amerikaanse regeringen en tot irritatie van Islamabad, dat te incompetent, corrupt en machteloos is om grip op de situatie te krijgen. Maar Europa en de VS maken zich tenminste zorgen om de Pakistanen en dat kun je van de islamitische wereld niet zeggen.
Bron: De Pers.nl
N.B. Op de website www.reliefweb.int worden alle rampen, hulpacties en donoren in kaart gebracht. Daar is ook te zien wat landen en hulpfondsen bijdragen.