Nij Beets, Friesland en heel Nederland is verbijsterd: ‘Hoe heeft dit kunnen gebeuren?’
Ik doel op de gruwelijke vondst van vier babylijkjes in het Friese dorp Nij Beets. Inmiddels heeft de 25-jarige verdachte, Sietske H., verklaart dat de stoffelijke overschotten haar eigen kinderen waren en dat ze minstens drie van de vier pasgeborenen om het leven heeft gebracht. Logisch dat televisie, radio en kranten het drama breed uitmeten en Nederland geschokt reageert.
En toch begrijp ik het niet. Een gevoel van hypocrisie bekruipt me als ik de mensen hun afschuw en onbegrip hoor uiten, als ik lees dat er zo’n 200 mensen de informatiebijeenkomst in het dorpshuis bijwoonden en als de plaatselijke dominee zegt dat het ‘onbestaanbaar is dat dit in onze gemeenschap is gebeurd’.
Ik ben nu zelf 15 weken zwanger, ons kindje is nu zo’n 10 cm, en al twee keer hebben mijn man en ik vol verwondering dit kleine mensje kunnen zien via een echo. Met twaalf weken zat alles er al op en eraan, het hoeft daarna alleen nog maar te groeien. Het ademt, slikt en beweegt al dat het een lieve lust is. Geen twijfel mogelijk: dit is een baby. Toch?
Klompje cellen?
Maar als ik nu naar een abortuskliniek zou gaan en zou zeggen dat ik dit kind niet wil hebben, is het dan ook nog steeds een baby? Of is het dan een klompje cellen? En is het dan ‘mijn goed recht’ om het kind wel of niet te willen? Bij 24 weken, de ‘abortusgrens’, wordt die vraag nog prangender, de baby is dan namelijk al 32 centimeter groot en binnen enkele weken levensvatbaar buiten de baarmoeder.
Schokkend bericht
Dit brengt me bij een ander schokkend bericht, waar ik bijna niets over heb vernomen in de media: ‘Ieder jaar eindigen 35 miljoen zwangerschappen in ontwikkelingslanden in een abortus.' Dat meldt het Britse ministerie van ontwikkelingssamenwerking (DFID). 35 miljoen baby’s die jaarlijks worden vermoord en geen haan die er naar kraait.
Als Sietske H. viermaal abortus had laten plegen, had Nederland zich dan ook afgevraagd hoe dat heeft kunnen gebeuren?
Lana Kooijman - Van Es (manager van Different, een stichting die hulp biedt bij problemen rond seksuele identiteit. Different is onderdeel van Tot Heil des Volks)