Alles wat ik zie, voel of ervaar, zal ik moeten toetsen aan het Woord, en als het daarmee in tegenspraak is, dan is het dus NIET uit God! Alleen door het Woord leren wij de waarheid kennen en kunnen wij de werken der duisternis ontmaskeren, zodat we er geen deel aan nemen.
Schrift met Schrift vergelijken
Het is niet alleen belangrijk dát iets in de Bijbel staat, maar ook wáár het in de Bijbel staat. In welk verband staat iets geschreven, in welke context. Waar gaat het in het betreffende Bijbelgedeelte over, wat wordt ermee bedoeld. Tegen welke achtergrond moet het gelezen worden; op welke tijd heeft het betrekking (vgl. 1 Petr.1:11) en over welke mensen gaat het.
Het is goed om deze twee regels voor Bijbelstudie vast te houden:
- 2 Timotheüs 3:16
Wij moeten weten, dat de gehele Bijbel ("al de Schrift") van God is ingegeven en nuttig is tot lering, onderwijzing, etc." - 2 Timotheüs 2:15
Wij dienen het Woord der waarheid recht te snijden, d.w.z te lezen in z'n juiste context en op de juiste wijze toepassen, zoals God het heeft bedoeld in het licht van Zijn plan.
Bijbelstudie is vaak Schrift met Schrift vergelijken. Als wij de waarheden van God in hun context bestuderen, zullen wij dé Waarheid van God leren verstaan.
Als wij de woorden van God bestuderen, zullen wij hét Woord van God leren verstaan.
Want al die woorden, al die waarheden vormen samen het Woord der Waarheid, de volle waarheid van God. Je leert ook de verleidende werkwijze van de tegenstander kennen. Je leert de geesten te beproeven en vervolgens ook te onderscheiden.
Als ik iets moet beproeven of iets moet onderscheiden, heb ik een maatstaf nodig. En waar vind ik die maatstaf? In mevrouw X, die van alles heeft meegemaakt? Of in meneer Y, die een bepaalde ervaring heeft gehad? Nee, want dat is heel persoonlijk en ik kan dat ook niet altijd controleren. Persoonlijke ervaringen nemen als criterium is zo wankel. Daarom is het noodzakelijk dat we de maatstaf hanteren die de Here Zelf ons gegeven heeft: het Woord.
Gods Geest spreekt
Het Woord van God is het enige middel om de tegenstander te kunnen ontmaskeren en weerstaan, in al zijn verleidende en misleidende activiteiten.
Paulus zegt in Efeziërs 5, vers 10 en 11: "…beproef wat de Heere welbehaaglijk is en neemt niet deel aan de onvruchtbare werken van de duisternis, maar ontmasker ze veeleer."
Hoe moet ik dat dan doen, dat beproeven en ontmaskeren? Dat kan ik alleen maar doen aan de hand van het Woord van God.
Je moet tegenwoordig ontzettend oppassen dat je je niet zomaar allerlei dingen laten aanpraten. Het kan misschien wel goed zijn, maar dat moet allemaal nog maar blijken. Het enige waarvan ik bij voorbaat zeker weet dat het goed is, dat is het onfeilbare Woord van God. Daarom besteed ik mijn tijd daaraan, om dat Woord te bestuderen. Dan zul je meer en meer opwassen in de genade en de kennis van de Here Jezus Christus en in de rechte kennis van God.
En dan gaat het er niet om allerlei teksten te kunnen citeren, of Bijbelse feiten uit het hoofd te leren. Het gaat in de eerste plaats om je kennis, dat wil zeggen, je gemeenschap met de Heere in en door Zijn Woord. Het spreken van Gods Geest wordt openbaar door het Woord. Paulus zegt: "...wordt vervuld met (de) Geest" (Efe. 5:18). Er zijn mensen die denken dat daar van alles voor moet gebeuren. Dat je dingen moet gaan beleven, dat je moet gaan zien en voelen, spreken in tongen, e.d. Maar dat hoeft helemaal niet! In de Kolossenzen-brief schrijft Paulus: "Het woord van Christus wone rijkelijk in u" (3:16). Vervuld zijn met de Geest staat niet los van het vol zijn van het Woord.
Integendeel, het Woord van God is het spreken van de Geest!
Losbandigheid
Paulus begint in Efeziërs 5:18 met te zeggen: "En word niet dronken van wijn, waarin losbandigheid is…”
Door teveel wijn te drinken raken de banden steeds losser. Wat betekent dat voor mijn denken, mijn zien, mijn ervaring, mijn handelen? Dat betekent, dat er allerlei ongecontroleerde dingen gaan plaatsvinden. Als je een dronken persoon vraagt om over een rechte streep te lopen, dan zal hij dat best willen proberen, want hij denkt ongetwijfeld dat hij het kan. Hij beweert alles op een rijtje te hebben, maar in de praktijk blijkt het tegendeel.
In het geestelijk leven is het precies zo. Doordat er onverklaarbare dingen gebeuren, manifestaties, geestesuitingen, denkt men al gauw dat het allemaal recht is, van God afkomstig. Dat zou op zich ook wel kunnen, maar het hoeft helemaal niet zo te zijn! Denk eraan, dat de tegenstander listig en machtig is. Hij speelt maar al te graag in op de 'behoefte' van de mensen. Als zij zo graag dingen willen voelen en zien, dan kan hij ze dat wel geven. Vergis u niet! Hij doet zich voor als een engel des lichts. Het lijkt allemaal net echt. Paulus spreekt over “…de werking van satan, met allerlei kracht, tekenen en wonderen van de leugen” (2 Tess. 2:9- letterlijk staat er: pseudo-wonderen).
In allerlei bijeenkomsten wordt een appèl gedaan op de ervaring, zien en voelen. Mensen verliezen in een bepaalde sfeer, ondersteund door speciaal uitgekozen muziek en liederen, aangespoord door een vurige spreker, ineens de controle over zichzelf. Er ontstaat grote hilariteit, vaak wanorde, soms complete chaos, om niet te zeggen: los-bandigheid. Het is soms mens-onwaardig (laat staan God-onwaardig) om te zien hoe mensen over elkaar heen rollebollen onder het uitstoten van allerlei kreten!
Welzalig
Paulus leert ons, dat als je vol wordt van de Geest, dan betekent dat niet dat de banden losser worden, maar juist vaster! En die vastigheid vinden we in het Woord van God. Daarom is het belangrijk, dat het Woord rijkelijk in je woont en dat je verstaat wat Gods bedoeling is.
Psalm 1 spreekt van die man, die "welzalig" is ... en Gods wet (of: woord) overpeinst bij dag en bij nacht".
Dát is het, voortdurend bezig zijn met dat wat God door Zijn Geest heeft geopenbaard in Zijn Woord. Bovendien wordt je dan niet meer “…heen en weer geslingerd door de golven en meegsleurd door elke wind van leer, door het bedrog van de mensen om op listige wijze tot dwaling te verleiden” (Efe. 4:14).
Niet voor niets zegt Paulus juist in verband met de eindtijd: "Predik het Woord... want er zal een tijd komen dat zij de gezonde leer niet meer zullen verdragen..." (2 Tim. 4:2-3).
Zij zoeken “wat het gehoor streelt”. Ze gaan af op allerlei uiterlijke dingen, belevingen, zichtbare manifestaties. Ze hebben zich nooit echt verdiept in het Woord en missen daardoor een stevige ondergrond. Zo lopen zij de kans om misleid te worden. Kwestie van oorzaak en gevolg!
Alleen Gods Woord is de maatstaf en geeft inzicht, onderscheidingsvermogen, het gereedschap om te kunnen beproeven en te kunnen doen wat Gode welbehaaglijk is!