Op zoek naar God

Op zoek naar God

Nee, ik ben geen fan van het EO-programma ‘Op zoek naar God'. Het programma waarin bollebozen met veel gedoe en voor een zeer ruime vergoeding op zoek gaan naar God. Waarom heeft de EO deze tere zaken als het zoeken van God vercommercialiseerd? Dat lijkt niet echt op wat in de kerstnacht gebeurde, Christus die uit de hemel neerdaalt in een stal. De dichter en hoogleraar Anton van Duinkerken (1903–1968) had het beter begrepen toen hij zijn gedicht ‘De Herders’ schreef. De eerste twee strofen gaan zo:

‘Omdat eenvoudigen verstaan
Wat door geen ingewikkeld zoeken,
noch lezen in geleerde boeken
begrepen wordt of nagegaan,

Zijn herders toen in uwen stal
Geknield en hebben U aanbeden:
Dit is tweeduizend jaar geleden
En nog weet elk het overal.’

Het was me al vaker opgevallen dat het niet onverstandig is om verschillende kranten te lezen. Dat geldt ook voor de zoektocht van Gordon. In EO-Visie lezen we: ‘Ik denk niet dat ik Hem gevonden heb, Hij heeft mij gevonden’. Dat klinkt indrukwekkend, maar over de Bijbel is hij wat minder enthousiast. ‘Wat moet ik bijvoorbeeld met de Bijbel? Dat boek heeft voor mij nog geen toegevoegde waarde.’

Lachertje

In Trouw (17-12-10) staat het zo: ‘Ik heb nog helemaal niks met de Bijbel. Mocht God die dingen over homoseksualiteit echt zo bedoelen, dan is het terecht een lachertje’. In De Telegraaf (17-12-10) heet de Bijbel ‘een achterhaald geschiedenisboek’. Platte grappen en vloeken gaat hij niet minderen. ‘Nu legt hij het uit als reclame voor God.’ Gaat hij nu zijn leven veranderen?, vraag de Trouw-journalist. Gordon antwoordt resoluut: ‘Nee, nee, nee.’

Indrukwekkende voorbeelden

Er zijn mensen die hun lidmaatschap van de EO opgezegd hebben vanwege Gordons deelname aan het programma. Daar zou ik niet direct opkomen. Jezus is gekomen voor zondaren, voor ons allemaal dus. Wel jammer dat Gordon zo minnetjes over de Bijbel denkt, want daarin staan nu juist indrukwekkende voorbeelden van mensen die door God werden aangeraakt en door de knieën gingen. Paulus werd van een vervolger een prediker. Een gevangenbewaarder roept in zijn radeloosheid: 'Mannen wat moet ik doen om behouden te worden?’ En als de ongelovige Thomas Jezus ziet, belijdt Hij: ‘Mijn Heer en mijn God’. Na een aanraking van God zien die mensen plotseling wie en wat ze zijn.
Natuurlijk zijn de programma’s en de kranteninterviews momentopnames. Laten we bidden dat Gordon ook buiten beeld zijn zoektocht voortzet. ‘Wie zoekt, die vindt’, is een belofte in de Bijbel.

Bron: www.habakuk.nu - Krijn de Jong (stafmedewerker bijzondere projecten bij stichting Tot Heil des Volks).

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

Het Wonder van het Zaad

Vanuit zijn ervaring als moestuinier legt de auteur prachtige verbanden met Bijbelse waarheden. Zaad is een beeld van het gepredikte Woord van God; denk aan de gelijkenis van de zaaier. Zo wonderbaar als de werking van het zaad is dat in de grond gestopt wordt en met een onbegrijpelijke kracht vrucht voortbrengt, zo is het ook met de wedergeboorte "uit onvergankelijk zaad, door het levende en eeuwig blijvende Woord van God" (1 Pet. 1:23b).

Met Johannes 12:24 - "Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Als de tarwekorrel niet in de aarde valt en sterft, blijft hij alleen, maar als hij sterft, draagt hij veel vrucht" - verwees de Heere Jezus naar Zichzelf. Hij is hét Zaad dat nieuw en onvergankelijk leven tot stand heeft gebracht.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Het Wonder van het Zaad'

Wat is wijsheid?

Er is in heden en verleden al heel veel over wijsheid nagedacht. In dit boekje richten we ons op de wijsheid die in de Bijbel, Gods Woord, aan de orde komt. Het bezig zijn met - ja, liefhebben van - wijsheid is het hoofdthema van de filosofie. Dit woord (filosofie) komt slechts eenmaal in de Bijbel voor en wel in waarschuwende zin: "Pas op dat niemand u als buit meesleept door de filosofie en inhoudsloze verleiding, volgens de overlevering van de mensen, volgens de grondbeginselen van de wereld, maar niet volgens Christus" (Kol. 2:8). Het is juist beter je te richten op Christus Zelf "in Wie al de schatten van de wijsheid en van de kennis verborgen zijn" (Kol. 2:3).

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Wat is wijsheid?'

Het Getuigenis van de Sterren - 3e druk

Dit is een opmerkelijk boek! Het geeft een schitterende uiteenzetting van Bijbelse waarheden aan de hand van de sterren en de sterrenbeelden. Daar waar door astrologie en horoscopen een sluier is komen te liggen over de werkelijke betekenis van deze hemellichamen, gaat dit boek uit van het heldere feit dat God de Schepper ervan is!

We zijn blij met de verschijning van deze derde druk. De eerste druk verscheen in 1999 als vertaling van de Engelse uitgave The Witness of the Stars, die stamt uit 1893. Dit boek is een standaardwerk dat als basis is gebruikt voor vele later verschenen boeken over de sterren(beelden).
Een mooi boek om erbij te hebben tijdens je vakantie, wanneer je op een heldere avond de sterrenhemel bekijkt! "De hemelen vertellen Gods eer, en het uitspansel verkondigt het werk Zijner handen ..." (Ps. 19:2; N.B.G.-'51-vertaling).

Meer info & bestellen 'Het Getuigenis van de Sterren'