Dale Streisand diende onlangs een verzoek in om zich in Israël te vestigen. Dat zou zijn mislukt, omdat Dale een link op zijn Facebookpagina had staan naar 'een christelijke missionaire website'. Dale zegt echter een orthodoxe Jood te zijn die de Tora bestudeert.
Illegaal?
Handelen het Joodse Agentschap en het ministerie hier illegaal? Dat ligt eraan. De Wet op terugkeer bepaalt wie zich wel en niet in Israël mag vestigen. De uit 1950 daterende wet stelt dat 'elke Jood het recht heeft zich in dit land te vestigen als een immigrant'. De Knesset nam in 1970 echter een amendement op de wet aan dat stelt dat 'voor de wet op terugkeer' een Jood een persoon is die uit een Joodse moeder is geboren of zich tot het Jodendom heeft bekeerd en 'geen lid is van een andere religie'.
Messiasbelijdende Joden stellen dat ze niet tot een andere godsdienst zijn overgegaan, maar Joden zijn die een andere interpretatie hebben van wie de Messias is.
Het Israëlische Hooggerechtshof dacht daar anders over. In 1989 oordeelde het hof dat Joden die geloven dat Jezus de Messias is, christenen zijn.
Selectie
Een jurist in Israël die zich bezighoudt met godsdienstvrijheid in zijn land, maar niet met zijn naam in de krant wil, zegt dat het ministerie doorgaat in strijd met de wet te handelen. In 2009 nam het Joodse Agentschap in zijn onlinevragenformulier voor mensen die willen immigreren, de vraag op of ze geloven dat Jezus de Messias is. Als ze 'ja' invullen, krijgen ze als antwoord dat het erop lijkt dat ze niet vallen onder de Wet op terugkeer. Het bureau voor democratie, mensenrechten en arbeid van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken schreef in zijn rapport over godsdienstvrijheid: 'De uitsluiting van immigratie werd routinematig alleen tegen messiasbelijdende Joden toegepast, terwijl Joden die atheïsten waren of voor andere religies kozen, inclusief vele hindoestanen en boeddhisten, niet weggeselecteerd werden.'
Beleid
De jurist bevestigt dat het steeds moeilijker wordt voor christenen om zich in Israël te vestigen. 'Het Joodse Agentschap heeft een zeer duidelijk beleid om christenen en messiasbelijdende Joden te verhinderen te immigreren, zelfs als ze afstammen van Joden.' Volgens de jurist is het echter al lange tijd het geval dat immigratiediensten rondneuzen op sociale websites op zoek naar informatie over het geloof van de aanvragers. De vraag is, waarom het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkbaar steeds strenger wordt in de toelatingscriteria. Binnen de messiaanse beweging in Israël wordt dit toegeschreven aan 'de paniek' die is ontstaan bij de immigratieautoriteiten. Minstens een tot twee procent van de Joden wereldwijd zou namelijk geloven dat Jezus de Messias is.
Bron: Ned. Dagblad – nd.nl