Dat lijkt een teruggang, maar vanuit de missie van de EO is het een zegen. De EO hoeft dan bijvoorbeeld geen ‘spelletjes’ meer te maken en kan zich nog meer gaan richten op programma’s waar deze omroep ooit voor is opgericht.
Minister Van Bijsterveldt wil dat omroepen ‘hun leden weer serieus gaan nemen’. De organisatie van de huidige ledenraad van de EO zal daarom moeten veranderen. Dit orgaan zal echt op een democratische manier de stem van de leden moeten gaan organiseren. Nu is het nog te veel een zelfgeselecteerde club mensen die geen echt tegenwicht kan bieden aan programmamakers en directie.
Actiepunten
Voor de vernieuwde ledenvertegenwoordiging is er direct werk aan de winkel. Zij zou er op moeten gaan toezien dat - bij de door de bezuinigingen noodzakelijke ontslagen - alleen die medewerkers blijven zitten die van harte de doelstelling van der EO onderschrijven. Op dat punt is er namelijk te veel vrijblijvendheid geweest in het personeelsbeleid van de afgelopen jaren. Denk maar aan de escapades indertijd van Arie ‘Bombarie’ Boomsma.
En als er bezuinigd moet worden, moet er ook gekeken worden naar de salarissen van bijvoorbeeld tv-presentatoren. Het is immers aan niemand uit te leggen dat een presentator bij een zendingsorganisatie als de EO maar net onder de ‘Balkenendenorm’ zit?! Dat verwacht je bij excentrieke Amerikaanse televisiedominees, maar niet bij een EO die afhankelijk is van leden die de omroep met 15 euro per jaar in de lucht houden.
Henk van Rhee (algemeen directeur van stichting Tot Heil des Volks).
Bron: Habakuk.nu