Er zijn wel meer mensen met die mening, maar als eminent geleerde Stephen Hawking dit verkondigt in een interview met The Guardian, dan is dat nieuws.
Een van de beroemdste wetenschappers ter wereld wijst in de krant elke vorm van religie af en beweert dat er niks meer is nadat het licht in ons brein definitief uitgaat.
Hawking, werd op zijn 21ste al gediagnosticeerd met ALS, een ongeneeslijke motorische zenuwaandoening. Daardoor was hij voorbestemd om jong te sterven, maar Hawking is nog altijd onder ons en heeft de inmiddels de respectabele leeftijd van 69 bereikt.
Niet bang
Hawking: 'Ik vrees niet voor het einde. Ik heb dagelijks de afgelopen 49 jaar geleefd met het vooruitzicht op de dood en dat heeft ertoe geleid dat ik niet bang ben, al wil ik nog niet gaan. Ik heb nog veel te doen hier.'
Voor Hawking is het brein een soort computer die stopt met werken als de onderdelen het begeven.
'En er is geen hemel of hiernamaals voor kapotte computers. Dat is een sprookje voor wie bang is in het donker.'
Geen Schepper
Hiermee gaat Hawking verder dan in zijn boek uit 2010, 'The Grand Design'. Daarin argumenteerde hij dat we het bestaan van het universum niet moeten toedichten aan een Schepper. Hawking kreeg meteen de hele religieuze wereld over zich heen.
Onder meer hoofdrabbijn, Lord Sacks, die hem ervan beschuldigde een 'elementaire logische denkfout' te maken. Maar voor Hawking is er een duidelijk onderscheid tussen God als metafoor en het geloof in een alwetende Schepper die de kosmos bestiert.
In het interview verwerpt Hawking dus dat er leven na de dood is en benadrukt hij dat we onze mogelijkheden op Aarde moeten invullen door goed te leven. Op de vraag van The Guardian hoe we dan precies moeten leven, antwoordt hij: 'We moeten de hoogste waarde van onze daden zoeken.'
Bron: Algemeen Dagblad