Dat is geheel in lijn met het gedachtegoed van de Europese Commissie, dat volgens haar President Barroso “de economische regering van de Unie” moet zijn, die "de acties vast moet stellen die de regeringen uit moeten voeren". (28.09.11 - http://euobserver.com/19/113760)
Het Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM), is niet zozeer een mechanisme, als wel een nieuw bestuursorgaan van de Europese Unie (EU). Opgegeven doelstelling is het verstrekken van leningen (onder strikte voorwaarden) aan eurolanden die niet aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen. Het gaat de taken overnemen van de eerder genoemde EFSF en EFSM. Het wordt geleid door een Raad van Gouverneurs. Dat zijn de 17 Ministers van Financiën van de eurolanden binnen de EU.
Het ESM-verdrag stelt in artikel 8, dat dit orgaan een maatschappelijk kapitaal krijgt van 700 miljard euro. Vervolgens staat in artikel 10, dat de Raad van Gouverneurs mag besluiten dit bedrag te wijzigen en dienovereenkomstig artikel 8 aan te passen. In artikel 9 staat, dat de Raad van Gouverneurs nog niet betaald maatschappelijk kapitaal te allen tijde van de deelnemende landen te vorderen (te betalen binnen 7 dagen.) In feite staat er dus, dat de ESM ongelimiteerd geld van de aangesloten landen kan eisen. Het verdrag voorziet geen vetorecht van nationale parlementen.
Algemene Rekenkamer (AR) luidt de noodklok
Directeur Kees Vendrik van de AR maakt zich grote zorgen over de oprichting van de ESM, zo bleek in een uitzending van Een Vandaag op 27 februari j.l. Nederland zegt toe garant te staan voor 40 miljard euro; dat betekent dat de regering in het uiterste geval een telefoontje uit Brussel kan krijgen om 40 miljard over te maken. En dan kan niemand dat meer tegenhouden. Ook over de besteding van dat geld mag de Tweede Kamer dan niet meer meepraten. Alleen de minister van Financiën heeft nog voor slechts 5,7% stemrecht.
In diverse landen, waaronder Nederland, worden acties door burgers op touw gezet om te protesteren tegen dit ´ondemocratisch instituut´. Econoom/schrijver Ad Broere deelt de zorg van de AR en is een petitie gestart: “40 miljard is 90% van alles wat Nederlanders betalen aan loon- en inkomstenbelasting in een jaar!” Het instituut ESM heeft een andere werkstructuur, buiten de lidstaten om: beslissingen worden intern genomen. Het is dus een ondemocratisch orgaan, dat straks zelfstandig kan bepalen waaraan die 700 miljard (of nog meer!) belastinggeld van Europese burgers wordt besteed.
Het verdrag, dat inmiddels op 2 februari j.l. in Brussel is getekend, moet een deze dagen door het Nederlandse parlement worden geratificeerd.